onsdag 16 juli 2014

Kan kost påverka?

Det finns tecken på att kost påverkar hur ofta våra instinkter och sinnen sätter in. En av dessa som verkar kyla ner sinnena hos en med ADHD är omega3. Omega3 är en fettsyra som finns både i växtlivet och djurlivet, fiskleverolja innehåller väldigt mycket omega3.

Problemet idag är att vi får i oss för lite omega3. Omega6 som är dess motståndare måste ligga i balans med omega3, för en med ADHD verkar den ena omega3 syran EPA vara en bidragande effekt till ett mer lugn.

Förr i tiden fick vi i oss mer omega3 från kött och fisk. Idag får vi inte i oss det pga att köttkällan inte får i sig det naturligt via kosten, kossor och grisar betar inte lika mycket ute och blir fodrade med omega3 fattig kost. Mycket fisk är odlad och äter inte de alger där omega3 kommer ifrån i havslivet. Samt så äter vi mycket mindre vilt och vildfångad fisk än vi gjorde förr.

Kan omega3 vara en orsak (även om detta troligen inte är det ända inom kost) till en med ADHD att hålla nivåerna av hormon och andra substanser i takt. När jägaren förr i tiden hade fångat sin fisk, då fick den i sig fettsyrorna som skapade reda bland substanserna i hjärnan. När dessa försvann så kom jägarinstinkten tillbaks, kan man pga av denna brist av viktiga mineraler, fettsyror och vitaminer alltid ha jägarinstinkten påslagen som ökar svårigheterna att klara sig i dagens samhälle för en med ADHD?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar